20 dingen die je moet weten voordat je ....             Terug naar Artikel index


Wat je moet weten voordat je naar de Dominicaanse Republiek gaat:

Je vakantie naar de Dominicaanse Republiek is geboekt. Je begint in te pakken wat je denkt nodig te hebben voor je korte verblijf in het paradijs. Badpakken, zonnebrillen, sun-tan lotion, sandalen... Je koopt bij de lokale boekhandel nog een reisgids over de DR en je denkt: zo, nu ben ik goed voorbereid. Deze reisgids zal je niet alle inside-informatie kunnen verschaffen die je nodig hebt bij een verblijf op de DR. De volgende twintig tips moet je weten voordat je naar de DR komt. De grappige en eigenzinnige scenario's klinken nu misschien vreemd voor je; wacht maar tot je terugkomt van je vakantie. Vergeet niet dat sommige van deze volgende situaties extreem zijn en in andere gevallen zijn ze zeer specifiek voor de Dominicaanse Republiek. Zelfs als je nu niet alles begrijpt: je kunt erop vertrouwen dat dit de wijze is waarop dingen gebeuren in de Dominicaanse Republiek.

1) Dominicaanse tijd bestaat; een kwestie van wennen !
Heb je een hekel aan te laat komen? Heb je er een hekel aan iemand te laten wachten? Haat je het als dingen niet goed lopen, zelfs als je van plan was alles van tevoren goed te plannen? Wen er maar aan! Bij gebrek aan een betere term noemen we dit de "Dominicaanse tijd!" Het is moeilijk om de Dominicaanse tijd exact te bepalen in verhouding tot de reguliere tijd, maar onze schattingen zeggen dat het ongeveer 30-45 minuten verschilt met tijd in de rest van de wereld. Het is gewoon de manier waarop dingen zijn. Als iemand zegt: laten we elkaar ontmoeten om 8 uur, is de kans groot dat je vergadering uiteindelijk om 9 begint. Heb je een ontmoeting met de arts om 14:30, dan is de kans groot dat hij om ongeveer 15:15 komt opdagen. Je hebt een pizza besteld voor 18:00 uur, ben blij als je hem om 18:30 op tafel hebt staan. De enige dingen die altijd op tijd zijn in de DR zijn de rekeningen.

2) Een Sanky Panky is geen door de staat gesponsorde gids.
Je treft een goed uitziende kanjer op het strand. Hij is vriendelijk en behulpzaam en brengt je overal naar toe waar je maar wilt. Uiteindelijk begin je voor hem te vallen en stijgt je verlangen naar iets (liefde of lust, kies maar) en je denkt dat je de ridder op het witte paard tegengekomen bent. Hij is bijna perfect en zelfs de taalbarrière kan uw mooie ontluikende romance niet meer stoppen. In je onderbewustzijn denk je dat hij van jou houdt, en niet van je visum ... Fout! Deze Don Juans, die op magische wijze verschijnen en romantische nietsvermoedende toeristen om de tuin leiden, staan in de DR bekend als Sanky Pankies. Misschien knap, misschien niet; deze strandgigolo kan je helemaal inpalmen; je moet van goede huize komen om het spel te stoppen. Ze kunnen leuk zijn terwijl je hier bent, maar zorg ervoor dat ze achterblijven op het moment je bij de douane uitcheckt.

3) Er past er altijd nog eentje bij !
Het is een mooie zonnige dag en je wilt weten wat Santo Domingo werkelijk te bieden heeft, maar je wilt niet de typische toeristische excursie doen. Dus je besluit: ik neem een "carro publico" in plaats van een prive-taxi. Je denkt: ...die zit al aardig vol: 4 man achterin en 2 man op de bijrijderstoel. Ineens vertraagt de auto en stopt op een hoek; denk je bij jezelf "wat is er in godsnaam gaande, er is er geen ruimte voor iemand anders". Fout! In de DR er is altijd plaats voor een meer. Zelfs als ze uit het raam moeten hangen, uit de deur of op het dak....... is er altijd ruimte voor een meer!

4) Getinte ruiten zijn 's nachts nuttiger dan overdag.
Als je lang genoeg in de DR bent en je hebt een Dominicaanse vriend of vriendin, weet je beslist waarom dit zo is.

5) Klappen wanneer het vliegtuig landt, is vereist door Dominicaanse wet.
Eindelijk land je in de DR; ineens hoor je luid handgeklap van de dominicanen. Je ziet sommigen bidden, sommigen knuffelen en sommige extreem bijgelovige Dominicanen zullen zelfs het heilige water te voorschijn halen en het rond laten gaan als een fles Dom Perignon. Hoewel er geen echte reden voor dit gebruik is vastgesteld, theoretiseren sommigen, dat het feit dat een vliegtuig geland is een grote opluchting voor de Dominicaanse passagiers is. Immers niet veel anders functioneert naar behoren hier in de DR..... Ongeacht wat de reden dan ook is: ... niet vragen waarom ze klappen en waar ze het heilige water vandaan toveren: gewoon meejuichen.

6) Iedere Dominicaan is een goede honkballer!
Ok, niet iedere Dominicaan is een goede honkballer. Maar op de een af andere manier wil iedere Dominicaan een baseballsuperster worden. In iedere kledingkast ligt wel een honkbal of een handschoen. Er is een beloning van 1 miljoen Euro uitgeloofd voor diegene die een Dominicaan kan vinden die nog nooit heeft gehonkbald.

7) Chiclets (kauwgom)zijn een vorm van valuta.
Je doet een boodschap in de colmado en ze hebben weer eens geen kleingeld. Geen paniek: je krijgt terugbetaald in Chiclets ipv de 5 pesos die je terug had moeten krijgen. Wennen: Chiclets zijn een vorm van valuta in de DR.

8) New York, Miami, Boston zijn de enigste steden in Amerika die de Dominicanen kennen.
De introductie "Hallo, mijn naam is James en ik kom uit Idaho," zal worden gevolgd door dit antwoord: "Hey! Is dat in de buurt van New York?" Just so you know, de meeste Dominicanen hebben familie in de VS, maar die gezinsleden wonen veelal in grotendeels dichtbevolkte Latino gemeenschappen van New York of Miami. Dus tenzij je woont in de buurt van een van deze steden, zal niemand weten waar je vandaan komt.

9) Overdag, 's nachts en op zondag drinken is geoorloofd en misschien wel vereist.
OK, Dominicanen zijn geen alcoholisten en we zullen je ook niet aansporen het te worden, maar het alcoholbeleid in dit land is iets anders dan bij ons. Na de lunch een biertje, in de loop van de middag of 's nachts...het is maatschappelijk aanvaardbaar. Dus leun achterover en geniet. Proost !

10) Sta je ooit vast in het verkeer, toeter zo luid als je kunt.
Mocht je denken " ze horen me toch niet...": gewoon meedoen met deze typische (maar zinloze) Dominicaanse bezigheid; het is big fun !

11) Het is niet waar, Brugal geneest niet alles.
Ja, als je genoeg rum drinkt en je wordt dronken genoeg dan vergeet je misschien dat je ziek was, maar het zal je niet genezen. Misschien heeft iemand geprobeerd je in te wrijven met wat rum tegen de muggenbeten of tegen de kou, met als argument dat Brugal alles geneest........ wees gewaarschuwd.

12) Als ze zegt dat ze 18 is, vraag om een cedula!
Dominicaanse meiden zijn zeer aantrekkelijk en snel volwassen. OK, alle grappen over de met hormonen gevulde kippeboutjes terzijde: sommige meisjes in de DR lijken ouder dan dat ze werkelijk zijn en ook in de manier van handelen zijn ze vaak volwassener :). Pas op! "Y tu cedula?" ....om er zeker van te zijn dat ze volwassen zijn.

13) Un chin, un chin chin en un poquito zijn officiele maten in de DR.
Het "Rijksinstituut voor Metingen" reguleert bepaalde eenheidsmaten: bv een "poquito" is een gram van een bepaald product, een 'chin' is een halve gram en "un chin chin" is een vierde van een gram. Deze metingen kunnen worden gedaan via gebarentaal (met dank aan de inspanningen van de Nationale Vereniging voor Slechthorenden) door het bewegen van de duim en wijsvinger dicht bij elkaar. Oke genoeg wartaal, maar het is een feit dat er een groot verschil bestaat voor de Dominicanen tussen de 3 begrippen.

14) Afdingen op alles!
Werkelijk op alles kun je afdingen in de DR, of het nu gaat om een broodje ei of je koopt een nieuwe auto. De Dominicaan is gewend om op alles af te dingen. Dus mocht je op vakantie komen, geneer je niet en pingel er op los. In de toeristengebieden is normaliter de helft van de prijs die ze vragen nog te veel. Succes.

15) Mamajuana is geen vervanging voor Viagra.
Je hebt zojuist een shot mamajuana gedronken en er wordt je verteld dat het een middel is voor een beter liefdes/sex leven. Het zou best waar kunnen zijn, maar er zijn geen medische bewijzen voor een dergelijke werking van dit wondermiddel. Volgens Dominicanen werkt het echt, maar dat is meer gebaseerd op machotaal dan op feiten. Mocht je er toch in geloven dan is dat vaak al het halve werk.

16) Vicks vaporub geneest niet alles, ongeacht wat ze je vertellen.
Viva Po Roo (zoals uitgesproken door dominicanen) zal zo ongeveer alles genezen voor de dominicanen. Helaas-pindakaas, tegen een verkoudheidje verlicht het wellicht en tegen muggenbeten misschien ook nog wel, maar daar houdt het dan toch wel een beetje mee op. Malaria, TBC, Aids en andere vreselijke ziektes hebben meer aandacht nodig dan dit wondermiddel.

17) Ongeacht wat Italianen denken...
Sommige Dominicaanse stranden worden bezocht door Italiaanse toeristen en om vreemde redenen denken zij nog steeds dat een Speedo alleen maar als versiering dient en niet waar deze voor bedoeld is nml. een zwembroek.. Luister Senori: er zijn betere manieren om aandacht te trekken, vooral als je in de midlife crisis zit... dan ziet het er allemaal een beetje te patserig uit als je het mij vraagt. Goede wijn behoeft geen krans.

18) Presidente bier is geen vervanging voor tanning lotion.
Als Dominicanen te veel gedronken hebben, dan hebben ze de rare gewoonte om hun Presidente bier te gebruiken als zonnecreme. Of het werkt is nog niet bewezen maar het is in ieder geval jammer van het verloren gegane goddelijke gerstennat.

19) Douche nooit na het eten !!!!!!!
Wat je ook doet, ga nooit douchen na een grote maaltijd. Dit is taboe in de DR. Waar het vandaan komt mag Joost weten maar het is een feit dat een Dominicaan zich nooit zal douchen direct na het eten. Wellicht is er eens ooit iemand tijdens het douchen overleden, terwijl hij net een groot bord Mangu genuttigd had. Verdere verklaringen heb ik niet, maar het blijft taboe.

20) Montignac dieet, Dominicanen hebben Alcanfor...
Volgens de Dominicanen leg je een blokje Alcanfor in je auto of in je huis en je kunt eten wat je wilt en komt geen pond aan!!! Dit magische blokje is op iedere straathoek voor 10 pesos te koop en lost alle gewichtsproblemen op... volgens de Dominicanen dan..... Weg met alle peperdure studies en onderzoeken naar gewicht verliezen:...gewoon Alcanfor in de buurt...gemakkelijk toch.

Emilio, Maart 2010

Meer Artikelen...
Sosúa Nieuws
Spaanse leren in Santo Domingo