Bavaro is geen Bayern...


Alvorens u er ook maar over denkt om geld in dit land te investeren hier een kleine anekdote wat een vriend van me gebeurde enkele jaren geleden in Bavaro.

Oke, Jochum uit Munchen had enkele jaren hard gewerkt in de constructie in Duitsland en wilde zijn spaarcentjes omzetten in een mooi huis op de DR. Dat wil toch iedereen nietwaar?
Alle goede raad ten spijt: hij vond dat hij het zelf wel aan kon pakken, want hij was toch al 1.5 jaar hier op het eiland. Teneerste was zijn Spaans nog allerbelabberds, boerenkool Spaans met een Bayers accent... daar kom je een heel eind mee. Maar goed, onze Jochum had dus een grondstuk gekocht in Bavaro/Punta Cana op 500 meter van de zee. Alle papieren waren in orde, want zijn advocaat had hem verzekerd dat alles in orde was. Na 1 jaar bouwen was zijn paleisje klaar en Jochum wilde zijn nieuwe stulpje betrekken samen met de lokale schoonheid die hij uiteraard op een verkeerde plek was tegenkomen (nightclub). Op de dag dat zijn paleisje klaar was, stonden de bulldozers klaar om het ding tegen de vlakte te gooien. Waarom? De titel van het grondstuk was aan nog 5 andere kopers verkocht en zijn so-called Dominicaanse vriend / advocaat was eveneens een van de bezitters van het grondstuk.

De clou van dit verhaal moge duidelijk zijn: leer Spaans en ga zelf naar het kadaster om uit te zoeken of een grondstuk wel over de juiste papieren beschikt. Een andere instantie is Steward Title (Steward Title) die ook hier vertegenwoordigd is. Deze Amerikaanse firma zoekt het tot op het bot voor je uit. Ze zijn niet goedkoop, maar uiteindelijk spaar je je een hoop ellende en geld uit. Oh, en wat zijn vriendin betreft:.. die is inmiddels beste vrienden met Jochums advocaat...... Het spaanse "Bavaro" mag dan wel in het Duits "Bayern" betekenen maar het blijft een wereld van verschil tussen die twee.

Succes....

Meer Tips